Processledning

 

Sagt om mig som processledare:

”Som processledare är Anna-Maria uppmärksam, entusiasmerande och kunnig. Med glimten i ögat och en stor lyhördhet över gruppens behov leder hon gruppen framåt på ett sätt som skapar trygghet och nyfikenhet.”

Hanna Wiklund, fd Generalsekreterare för LSU, Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer

Vad är processledning?

Processledning handlar om att leda en grupp genom en utvecklingsprocess av mindre eller större karaktär. Det kan handla om ett möte, en workshop eller en större process med flera delar.

Exempel på olika typer av processer:

  • Från idé till vision och mål. Processledarens roll är att på ett systematiskt sätt leda gruppen till att komma överens om gemensamma målsättningar för det fortsatta arbetet.
  • Internutvärdering och lärande i projekt. Processledaren leder gruppen i att göra en analys av det arbete som gjorts, och dra slutsatser inför framtiden.
  • Kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte, tematiska workshops där gruppmedlemmarnas erfarenheter värdesätts.

 

294531_10150891499810265_150548754_n

Unga från 5 olika länder i Libanon, 2011

 

Exempel på Anna-Marias tidigare erfarenheter av processledning:

  • Processledning av ledarskapsprogrammet Ung Med Makt (ett samarbete mellan LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Ideell Arena, år 2015)
  • Processledning av workshops kopplade till grupputveckling med processverktyget Cohero som metod. (olika uppdragsgivare 2014-2015)
  • En dialogturné med workshops i 5 olika städer när utbildningsdepartementet ville vaska fram vilka utmaningar som unga såg framför sig. Denna information skulle sedan användas som underlag i arbetet med att ta fram den nya ungdomspolitiken. (Uppdragsgivare Utbildningsdepartementet,  år 2012).
  • Open space- diskussion om biståndets utmaningar (Uppdragsgivare Föreningen för utvecklingsfrågor, år 2012)
  • Projektplanering med samarbetspartners från 7 länder utifrån LFA-metoden (Uppdragsgivare Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer)
  • Processledning av internutvärderingar, interna workshops, personaldagar och möten (Uppdragsgivare: Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer, 2011-2015)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: