Mina utgångspunkter:

Jag har själv som ledare inom ideella organisationer upplevt hur lätt det är att lägga mest fokus på de uppgifter vi ska uträtta, och glömma att prata om relationerna i gruppen, det sociala klimatet och samarbetet. Dels tror jag att det har haft att göra med att vi har varit väldigt resultatorienterade och att våra ”att göra listor” alltid var fullspäckade. Men jag tror också att en annan faktor har varit att gruppen tyckte att det var mycket lättare att prata om våra uppgifter än om våra relationer – för där började det liksom bli lite känsligt. Jag som ledare tyckte också att det var svårt att komma på bra metoder och hitta rätt tidpunkt för hur och när vi skulle diskutera samarbetet. Jag har dock insett hur viktigt detta är och vill därför hjälpa andra att hitta vägar för mer reflektion i vardagen, som ett led i att uppnå uppsatta mål.

Jag håller i processer som involverar hela arbetsgrupper. Detta eftersom mina erfarenheter har visat att det är då ett riktigt förändringsarbete kan börja. När en ledare på egen hand går en ledarskapsutbildning är det svårt att ta tillbaks kunskapen till gruppen. Jag tror därför på processer där hela gruppen är med och tillsammans lär sig kring psykologisk teori och grupprocess, eller diskuterar strategiska frågor. Detta leder till att man känner ett gemensamt engagemang och ansvar för att lägga tid och fokus på att fortsätta arbetet även efter utbildningen eller workshopen.

Om metoden Cohero

Har du känslan av att din grupp skulle kunna fungera bättre än den gör idag, och att ett stärkt samarbete skulle göra att ni når era mål på ett bättre sätt? Skulle du vilja vara med om en spännande och rolig upplevelse tillsammans med din grupp, där ni utvecklas tillsammans? Då kan Cohero vara något för dig och din grupp.

Cohero är ett brädspel/processverktyg som är utvecklat för att lära grupper fungera bättre tillsammans. Det handlar om samarbetets möjligheter och utmaningar och förutsättningarna för en grupp att lösa problem med en högre grad av komplexitet än enskilda individer kan hantera. Under spelets gång skiftar fokus mellan den uppgift som gruppen ska lösa tillsammans och reflektioner kring och förståelse för den grupp och de individer som spelar spelet. Spelet leds av en processledare som dels lotsar er genom spelet och dels håller i en avslutande coachning där erfarenheterna från spelet tas vidare i en process där ni ges tid att reflektera kring er verksamhet och/eller ert samarbete.

Läs mer om Cohero här: www.cohero.se

start-island-game kopia

Referens:

”Att spela Cohero i vår projektgrupp kändes som en genväg för att ta några stora kliv framåt i utvecklandet av vårt gemensamma arbete. Vi blev på ett bra sätt medvetna om våra styrkor och vilka frågor vi behöver jobba mer med i framtiden. Särskilt bra var coachningen efter spelet då vi drog slutsatser för hela vår organisations verksamhet utifrån hur spelet hade gått. Vi kan varmt rekommendera Cohero och Anna-Maria som spelledare för alla grupper som vill förbättra sitt samarbete.”

Philipp Weiss, Permakultur Stjärnsund

 

Olika erbjudanden:

Utveckla och stärk gruppens samarbete:

  • Spela Cohero med en grupp för att utveckla samarbetet i gruppen (grupp om 4-8 personer)
  • Det är möjligt att parallellt spela Cohero med flera grupper inom en organisation, och avsluta med en gemensam reflektion där upplevelsen kopplas till verksamheten.
  • Tid: 4 – 5 timmar

Utveckla gruppens kollektiva beslutsfattande:

  • Uppföljande spelomgång för en grupp (4-8 personer) som redan har spelat Cohero minst en gång för att fortsätta utveckla gruppens samarbete. Fokus ligger på hur gruppen fattar gemensamma beslut. Gruppen får lära sig och öva tidseffektiva metoder för att använda sin kollektiva intelligens i olika beslutsprocesser.
  • Tid: 4 – 5 timmar

Utveckla organisationen eller delar av verksamheten:

  • Vi spelar Cohero med en eller flera grupper, och att följa upp detta med en större utvecklingsprocess inom organisationen. Genom Cohero identifierar områden att arbeta vidare med och tillsammans genomför ett process för grupp- organisations och/eller verksamhetsutveckling.
  • Tid: anpassas utifrån de mål som sätts upp för processen
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s